
Elektrik enerjisinin aktarımı ile birlikte işlem gerçekleştiren ve çalışma koşulları belirli standartlara bağlı olan sistemlere elektrik sistemleri adı verilebilir. Bu sistemler mühendislik çalışmaları sayesinde elde edilen projelere uygun şekilde hazır hale getirilir. Yapılarda farklı işlemlerin gerçekleştirilmesi açısından birçok farklı sistem kullanımı görülmektedir. Şehir şebekesi üzerinden gelen elektrik enerjisi öncelikle elektrik tesisatı sayesinde yapıya aktarılabilir.
Bir yapı içerisinde elektrik kullanımının gerçekleştirilmesi için elektrik tesisatı ilk sistemlerden birisini oluşturur. Bu sistem elektrik mühendisleri tarafından hazırlanan proje sayesinde gerçekleştirilir. Elektrik mühendisleri odası tarafından onaylanan bu proje yapı içerisinde uygulanarak, şehir şebekesi üzerinden gelen elektrik yapıya aktarılır.
Tesisat kurulumu gerçekleştirildikten sonra artık elektrik enerjisi yapı içerisinde dolaşır ve kullanılır bir hale gelmiştir. Yapıda giriş ve çıkış noktaları belirlenen elektrik enerji sayesinde bu enerji tesisatına bağlı farklı sistemler kullanılabilir. Kullanılabilecek sistemler arasında temel olarak;
- Aydınlatma sistemleri
- Bus-Bar sistemleri
- Akıllı ev sistemleri
- Topraklama ve paratoner sistemleri
- Zayıf akım sistemleri
- İletişim sistemleri
- Yangın güvenlik sistemler
- G. sistemleri
- Sanayi elektrik projesi sistemleri
- Bina otomasyonu
- İklimlendirme sistemleri bulunabilir.
Her bir sistem kendi içerisinde farklı bir yapı gösterdiğinden dolayı elektrik sistemleri değişen mühendislik çalışmaları ile kurulabilir. Her sistem içerisinde tesisat yapısı değişiklik gösterir, farklı malzemeler ve farklı ürünler kullanılır. Cihazlar ve teknolojileri açısından değişim oluştuğundan dolayı bu sistemlerin her biri için mutlaka profesyonel hizmetler talep edilmelidir.









